Hortis Legal

Onze diensten

Zara de copycat?


Zara de copycat?

10/8/2016 | Auteursrecht. De Spaanse winkelketen Zara wordt beschuldigd van het kopiëren van andermans illustraties. De Amerikaanse Tuesday Bassen stelt dat Zara haar ontwerpen gebruikt, zonder daar toestemming voor gevraagd te hebben.

Bassen zocht de publiciteit op met haar beschuldigingen en plots staan er veel meer ontwerpers en illustratoren op die claimen dat Zara hun ontwerpen heeft gekopieerd. Op bovenstaande foto worden de ontwerpen van Bassen en Zara vergeleken. Het zijn wellicht vrij basic illustraties, maar de gelijkenissen zijn erg opvallend.

Bassen kreeg in eerste instantie geen positieve reactie van de advocaten van Zara. Deze advocaten stelden dat Bassen "geen poot heeft om op te staan omdat ze maar een zelfstandige kunstenaar is en Zara een heel groot bedrijf". Ondanks dat dit een loos argument is van Zara, moet gezegd worden dat Bassen eerder heeft gewerkt voor Urban Outfitters, Nike en Adidas. Zij is dus niet bepaald een beginner in de industrie.

De zaak heeft de afgelopen weken voor flink wat ophef gezorgd en het is Zara blijkbaar niet in de koude kleren gaan zitten. Hoewel Zara in eerste instantie niet zo sympathiek reageerde op de claim van Tuesday Bassen, laat een woordvoerder van Inditex (het bedrijf waar Zara onder valt), een ander geluid horen:

"Inditex is recentelijk gecontacteerd door Tuesday Bassens advocaten, die ons wezen op het gebruik van de illustraties op een aantal badges die extern en op kleding in de winkels werden gevonden. Het bedrijf is direct een onderzoek gestart en heeft de betreffende kledingstukken uit de verkoop gehaald. Inditex heeft uitermate veel respect voor de individuele creativiteit van alle kunstenaars en ontwerpers en neemt alle claims serieus"

Hopelijk zal Zara voortaan haar eigen ontwerpen gebruiken in hun collecties.

Heeft u vragen over auteursrecht? Hortis Legal staat u graag te woord, neem gerust contact met ons op!

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis