Michael Jackson's patent

Michael Jackson is uitzonderlijk te noemen omdat er weinig tot geen andere artiesten zijn die zich eigenaar van een 'gepatenteerde' dansbeweging kunnen noemen. Hij bedacht een technisch oplossing om een dansbeweging mogelijk te maken.

De meeste van ons zullen deze beweging weleens hebben geprobeerd na te bootsen, ongetwijfeld zonder succes en hopelijk zonder letsel. De techniek die deze illusie mogelijk maakt is voorwerp geweest van een in 1992 aangevraagd Amerikaans patent dat met recht nieuw en inventief genoemd kon worden.

Uit het octrooischrift wordt duidelijk dat er gebruik wordt gemaakt van een systeem dat een schoendrager in staat stelt om naar voren te leunen voorbij zijn zwaartepunt door het dragen van een speciaal ontworpen paar schoenen die kunnen verbinden met een koppelingsdeel dat beweegbaar door een podiumoppervlak kan worden uitgestoken. De schoenen hebben een speciaal ontworpen hielsleuf die losmaakbaar verbonden kan worden met het koppelingsdeel door simpelweg de voet van de schoendrager naar voren te schuiven, waardoor deze in verbinding treedt met het koppelingsdeel.

 

Michael Jackson is uitzonderlijk te noemen omdat er weinig tot geen andere artiesten zijn die zich eigenaar van een 'gepatenteerde' dansbeweging kunnen noemen. Ten gevolge van het patent kon hij andere artiesten verbieden van deze werkwijze gebruik te maken en was zijn exclusiviteit gewaarborgd.

Meer nieuws