Al een eeuw gebrandmerkt

Honderd jaar geleden zei Charles Strite vaarwel tegen verbrande toast in fabriekskantines en vond de broodrooster uit, een keukenrevolutie gestart vanuit ergernis! Van brood roosteren boven vuur tot een chic statussymbool met de eerste elektrische versie. De Toastmaster, gelanceerd in 1926, beloofde "You do not have to watch it - the toast can't burn" en werd een wereldwijd succes.

Al meer dan een eeuw geleden dat door Charles Strite de broodrooster werd uitgevonden. Strite was werkzaam in een fabriek in Minnesota. In de fabriekskantine kreeg hij met regelmaat verbrandde toast aangeboden. Dit leidde tot ergernis en Strite besloot dat te veranderen. Ooit werd brood boven een vuur geroosterd. De stand van de techniek in de dagen van Strite (1919) was echter wel verder ontwikkeld. Er was zelfs al een elektrische broodrooster die in 1893 door Alan MacMasters in Schotland werd uitgevonden (zie afbeelding rechts). In dit apparaat werd de stroom door spoelen van nichroom (een nikkel-chroomlegering) geleid, die daardoor heet werden zodat het brood werd geroosterd. Het werd verkocht als statussymbool. Elektriciteit was in woonhuizen toen namelijk nog geen gemeengoed. De voedingskabel moest op een lampfitting worden aangesloten omdat de huizen in die tijd nog geen stopcontacten hadden.

Nieuw aan Strites uitvinding waren een instelbare tijdklok en een veermechanisme (zie afbeelding hieronder). Nadat de ingestelde tijd was verstreken, werden de verhittingselementen uitgeschakeld en werd het perfect geroosterde brood uitgeworpen. Hierdoor kon verbanding worden voorkomen. Zeven jaar later in 1926 werd het product voor het eerst onder de merknaam TOASTMASTER op de markt gebracht. Met de aanduiding 'Automatic Electric Toaster' en de slogan 'You do not have to watch it - the toast can't burn' werd de uitvinding van Strite een wereldsucces. 

Rond 1930 werden er jaarlijks meer dan 1.2 miljoen van verkocht. Vandaag is de broodrooster niet meer weg te denken uit de keuken. Hoewel de technische kant van de uitvinding behoort tot de vrije stand van de techniek, kun je wel nog je vingers branden aan het gebruik van de merknaam TOASTMASTER die vanaf 1940 tot op heden met succes is geregistreerd. Dit toont maar weer aan dat het merkenrecht eeuwigdurende bescherming kan bieden, ook als het octrooi na verloop van tijd als geroosterde brood uit het beschermingsregime wordt geworpen.

Meer nieuws