Apple draagtas

Apple's papieren draagtas is beschermd door een Amerikaans design patent. De tas is ontworpen door een team onder leiding van Jony Ive en gericht op duurzaamheid. Met het design patent wil Apple imitatie voorkomen. Biedt het modellenrecht in de Benelux en Europese Unie ook deze beschermingsmogelijkheden?

De iconische papieren draagtas van Apple, bekend om zijn onderscheidende design, geniet sinds kort bescherming onder een Amerikaans design patent, een juridisch instrument vergelijkbaar met een modelregistratie dat uitsluitend de esthetische aspecten van het ontwerp beschermt. Apple heeft niet alleen voor dit design patent gezorgd, maar heeft ook een octrooiaanvraag ingediend voor de innovatieve constructie van de tas.

In tegenstelling tot in de Benelux en de Europese Unie wordt in de Verenigde Staten een grondig onderzoek gedaan naar bestaande vergelijkbare patenten ('prior art') alvorens een design patent wordt toegekend. In de Benelux en de EU beperkt de beoordeling zich aanvankelijk tot een formele toetsing, waarbij een inhoudelijke evaluatie van de nieuwheid en het unieke karakter van het ontwerp alleen op verzoek tijdens een bezwaarprocedure wordt uitgevoerd. 

De creatie van de papieren tas is ingegeven door Apple's streven naar duurzaamheid en het verminderen van plastic afval, door plastic verpakkingen te vervangen met deze milieuvriendelijkere optie. Dit project, waaraan 22 deskundigen hebben bijgedragen, waaronder Jony Ive, de beroemde ontwerper van de iMac, iPhone, Apple Watch, en iPad, heeft geresulteerd in een tas die niet alleen de veilige transport van Apple producten garandeert, maar ook als een op zichzelf staand stijlvol Apple product wordt beschouwd.

Hoewel de tas niet als afzonderlijk product verkocht zal worden, is het hoofddoel om imitaties door derden te voorkomen, waarmee de unieke branding van Apple verder wordt versterkt. Heeft u interesse in het beschermen van uw designs, neem dan contact met ons op voor informatie en advies.

Meer nieuws