Mijn merk beschermen

Merken zijn tekens waarmee onderscheid gemaakt kan worden tussen de producten of diensten van ondernemingen. Een merk is dus niet zomaar een logo, naam of symbool; het vertegenwoordigt de identiteit en reputatie van uw bedrijf. Een krachtig merk kan niet alleen de herkenbaarheid vergroten, maar ook de waarde van uw onderneming verhogen. Bent u van plan een merknaam of logo te exploiteren en wilt u exclusiviteit? Wij helpen u graag met de registratie.

Wat zijn merken?

Merken zijn tekens waarmee concurrerende producten of diensten van elkaar onderscheiden kunnen worden. De meest voorkomende merken zijn woordmerken en beeldmerken (logo's). Maar het is onder voorwaarden ook mogelijk slagzinnen, vormen en kleuren te beschermen. Ook multimedia, zoals geluid, een filmpje, een hologram of bepaalde beweging kunnen als merktekens geregistreerd worden.

Wanneer is het raadzaam een merk te registreren?

Als u van plan bent een merk binnen 5 jaar te exploiteren, is een merkregistratie aangeraden. Een van de belangrijkste redenen om een merk te registreren is het verkrijgen van exclusiviteit. Hiermee kunt u voorkomen dat een ander zonder toestemming uw merknaam of logo gebruikt. Het is uiteraard ook toegestaan om derden onder bepaalde voorwaarden toestemming te verlenen om uw merk te gebruiken, bijvoorbeeld tegen betaling van royalty. Laat zulke voorwaarden vastleggen in een merk-licentiecontract.

Wat zijn de voorwaarden van een merkregistratie?

Een merk mag niet beschrijvend zijn voor het type product of dienst dat u verkoopt. De naam 'Apple' kan dus niet worden beschermd voor appels, maar wel voor computers. Verder dient een merk aangevraagd te worden voor bepaalde producten- of dienstenklassen. Een merkregistratie kan elke 10 jaar worden verlengd. Bij de omvang van de beschermd draait het om verwarringsgevaar en gaat dus verder dan alleen het exacte gebruik van een merknaam of logo.

Wat kost een merkregistratie?

De kosten van een merkregistratie zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals vooronderzoek, territorium, aantal producten- of dienstenklassen. Als deze factoren duidelijk zijn, kunnen wij voor u vrijblijvend een berekening en offerte maken. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Vragen?

Maak vrijblijvend
een afspraak

Waar kunnen we je nog meer bij helpen