Grappen jatten op X verboden

Twitter (tegenwoordig X) beschouwt het stelen van grappen als plagiaat en een inbreuk op het auteursrecht, nu tweets auteursrechtelijk zijn beschermd onder de Digital Millennium Copyright Act. Dit beleid leidt ertoe dat tweets zonder vermelding van de originele bron verwijderd worden, ter bescherming van de creatieve inspanningen en de rechten van de originele grappenmakers.

Een grap stelen is plagiaat en een schending van het auteursrecht, stelt Twitter (tegenwoordig X). De algemene regel is dat auteursrecht van rechtswege ontstaat op een gemaakt werk. Op grond van de Digital Millennium Copyright Act is de Amerikaanse auteursrechtwetgeving uitgebreid tot het internet, ook een Twitterbericht is nu auteursrechtelijk beschermd. Het social media bedrijf voert op grond van deze wet een actief beleid tegen inbreukmakende tweets. Het openbaar maken van een goede grap is ook op het web in eerste instantie voorbehouden aan de oorspronkelijke maker.

Het X-account @plagiarismisbad merkte op dat gekopieerde tweets, waarvan de originele bron niet vermeld is, verwijderd worden. Het is nogal een opgave om een goede grap te maken in een X-bericht, aangezien deze berichten niet langer mogen zijn dan 140 tekens. Het is natuurlijk vervelend als daarna een ander er met de eer vandoor gaat door jouw grap te kopiëren. Olga Lexell, een freelance schrijfster, had er genoeg van dat haar geinige tweets steeds gestolen werden en maakte er een melding van bij X.

X onderneemt actie als diegene die de melding doet kan bewijzen dat zij de eerste was met de grap en geen toestemming heeft gegeven aan andere gebruikers om het bericht te kopiëren. Binnen enkele dagen wordt het bericht verwijderd en wordt door X een automatisch bericht geplaatst op de account van de inbreukmaker. In dat automatische bericht wordt uitgelegd waarom het bericht is verwijderd, in dit geval wegens inbreuk op het auteursrecht van de originele grappenmaker. De creatieve inspanningen van een Twitteraar mogen niet onderschat worden.

Meer nieuws