Auteursrecht: ook voor dierlijke werken?
8/1/2016 | Auteursrecht. In 2011 werd de camera van natuurfotograaf David Slater gestolen door een Indonesische zwartkuifmakaak, genaamd Naruto. In plaats van het proberen de camera kapot te maken of er mee te spelen, begon Naruto foto's te maken. De aap was zijn tijd ver vooruit, want het werden foto's van zichzelf, goed gelukte selfies! Uiteindelijk kreeg Slate zijn camera weer terug, met honderden nieuwe foto's. Enkele selfies van Naruto waren bijzonder goed gelukt en deze heeft Slater dan ook gepubliceerd. Bovenstaande foto is een voorbeeld van de een bekende selfie die de hele wereld over is gegaan.
Slater heeft het auteursrecht op deze foto's vastgelegd, want deze waren gemaakt met zijn camera en hij heeft bepaald welke foto's geschikt waren voor publicatie. Het zijn nog steeds populaire foto's, waaraan hij veel geld heeft verdiend. Dierenrechtenorganisatie PETA vond het zeer oneerlijk dat Slater verdiende aan de foto's die hij niet eens zelf heeft gemaakt. Naruto zou de rechtmatige eigenaar zijn van de auteursrechten. PETA heeft daarom een rechtszaak aangespannen tegen Slater.
De rechter heeft geen antwoord gegeven op de vraag wie de rechtmatige eigenaar is, eerst moest een andere vraag beantwoord worden. De rechter heeft namelijk geoordeeld dat dieren überhaupt geen auteursrechthebbenden kunnen zijn. PETA is het hier niet mee eens en heeft al aangegeven dat zij deze uitspraak zullen aanvechten. PETA stelt dat nergens in de Amerikaanse wetgeving genoemd staat dat auteursrecht uitsluitend voor de mens is.
Heeft u vragen over het auteursrecht of een andere kwestie met betrekking tot intellectuele eigendom? Neem dan vooral contact op met Hortis Legal!
Vorige