Hortis Legal

Onze diensten

Zoek de verschillen, maar eerst...


Zoek de verschillen, maar eerst...

9/10/2015 | Modelrecht. Bij Hortis Legal krijgen wij veel vragen van klanten over de bescherming van bloempotten. Naast uw plantenras (kwekersrecht) en de commerciële benaming van de plant (merkrecht), kunt u wellicht ook de uiterlijke vormgeving van een bloempot laten vast leggen via het modelrecht.

Als u zich wil beroepen op een geldig modelrecht, dan moet het model voldoen aan twee vereisten: nieuwheid en het hebben van een eigen karakter, in deze volgorde. In de zaak Desch vs Blompot wordt uitgelegd hoe de bewijsvoering in inbreukzaak wordt beoordeeld. Desch wilde het Europese modelrecht van Blompot nietig laten verklaren. Links op de bovenstaande foto ziet u de twee bloempotten van Blompot waarop modelrecht rust. Desch stelde dat deze bloempotten niet nieuw waren en geen eigen karakter hebben, omdat Desch al eerder potten met dezelfde uiterlijke vormgeving op de markt had gebracht. Tevens vond Desch dat Blompot met dit design inbreuk maakte op hun auteursrecht.

Ten eerste wordt de nieuwheid beoordeeld, pas daarna wordt gekeken naar het eigen karakter van het model. Desch moest bewijzen dat zij eerder dan Blompot de bloempot openbaar hadden gemaakt aan het publiek. Desch leverde verschillende catalogi, technische ontwerpen en rekeningen aan als bewijs, u zou denken dat dit voldoende was. De Europese Merk- en Modelrecht Instantie stelt dat het pas voldoende is als 100% duidelijk is dat het gaat om de specifieke bloempot, als 100% duidelijk is dat Desch' bloempot ouder is en dat op die manier vastgesteld kan worden dat de bloempot ook daadwerkelijk eerder voor het publiek beschikbaar is gesteld, dan het modelrecht is aangevraagd.

Het bovenstaande kon niet met 100% zekerheid worden vastgesteld, omdat er onder andere data ontbraken. Daarom kon Desch helaas niet bewijzen dat zij een ouder (auteurs)recht hadden op de bloempotten en heeft Blompot nog steeds een geldig modelrecht in handen.

Heeft u vragen over modelbescherming of een inbreukzaak? Neem dan vooral contact op met Hortis Legal!

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis