Goldman Sachs gekopieerd in China
1/9/2015 | Merkenrecht. China staat bekend om hun vele namaakproducten waaronder een nagemaakte Apple Store en een nep-IKEA. Nu is Goldman Sachs aan de beurt, in China is onlangs een 'nep' filiaal van de Amerikaanse bank geopend.
De Chinese vertaling van Goldman Sachs is Shenzhen. De Chinese versie van de bank heet ook Shenzhen, geschreven met dezelfde Chinese karakters. Niet alleen is de naam hetzelfde, de Chinese versie heeft ook de huisstijl van de originele bank overgenomen. De Amerikanen wisten niets van hun "nieuwe filiaal" in China. De Chinezen beweren overigens dat het geheel toeval is dat zij dezelfde naam hebben, de naam Shenzhen verwijst namelijk ook naar een belangrijke financiële stad in China.
De Amerikaanse Goldman Sachs is aan het onderzoeken of zij actie kunnen nemen tegen de Chinese bank. Veel merkhouders zijn Goldman Sachs voorgegaan in China en kwamen van een koude kermis thuis. China hanteert een "first to file" systeem, in plaats van een "first to use". Dit betekent dat als de originele Goldman Sachs hun merk niet eerder heeft geregistreerd in China dan de plaatselijke kloon, de Amerikaanse Goldman Sachs niets tegen de kopie kan doen. Het Chinese rechtssysteem wordt vaak bekritiseerd als het gaat om intellectuele eigendomsrechten, het lijkt namelijk alsof het systeem Chinese inbreukmakers juist beschermt.
Michael Jordan liep tegen hetzelfde probleem aan toen hij optrad tegen een bedrijf dat sportkleding verkocht onder zijn naam. Hij had zijn eigen naam ook als merk geregistreerd, maar dat mocht niet baten.
Bij Hortis zijn wij gespecialiseerd in het beschermen en handhaven van uw intellectuele eigendomsrechten, ook in China hebben wij ruime ervaring bij de aanpak van inbreuk. Voor vragen neem gerust contact met ons op.
Vorige