Hortis Legal

Onze diensten

Wat is de invloed van goedkope namaak-merkkleding?


Wat is de invloed van goedkope namaak-merkkleding?

3/8/2015 | Merkenrecht. De waarde van intellectuele eigendomsrechten wordt pas duidelijk als er daadwerkelijk een bedrag aan gekoppeld wordt. De Europese merkeninstantie OHIM heeft dat nu gedaan in een rapport over inbreuken op intellectuele eigendomsrechten in de kledingindustrie.
De Nederlandse kledingindustrie loopt ieder jaar naar schatting 1 miljard euro mis door inbreuk op intellectuele eigendomsrechten in de vorm van namaakkleding (counterfeiting). Binnen de Europese markt draait het om een bedrag van 26.3 miljard euro aan directe schade, dat staat gelijk aan het verlies van 363.000 banen in de kledingindustrie. Omdat veel topmodehuizen en originele fabrikanten hun vestigingen hebben in de EU, bijvoorbeeld in Frankrijk en Italië, is de schade in Europa erg groot.

Bepaalde Chinese fabrikanten produceren naast de originele producten ook de inbreukmakende kopieën. Dit verklaart waarom de artikelen soms bijna niet te onderscheiden zijn. Er blijken veel criminele, goed georganiseerde groeperingen te zijn die zich specialiseren in counterfeiting. Omdat de productie en verkoop van deze producten illegaal is, kan er geen sprake zijn van normale advertenties en promoties. Veel producenten gebruiken hiervoor Facebook profielen. De verkoop zelf vindt plaats online of in loodsen op afgelegen industrieterreinen.

OHIM zal de komende tijd nog meer rapporten publiceren, ook met betrekking tot de muziek- en filmindustrie.

Wordt er inbreuk gemaakt op uw intellectuele eigendomsrechten? Neem dan snel contact op met Hortis Legal.

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis