Hortis Legal

Onze diensten

Apple versus Samsung (en de rest van Silicon Valley)


Apple versus Samsung (en de rest van Silicon Valley)

23/7/2015 | Modelrecht. Samsung heeft onlangs een rechtszaak over modelrecht-inbreuk verloren van Apple. Maar nu heeft Samsung in deze zaak de steun gekregen van de grootse bedrijven uit de Silicon Valley. Facebook, Google, Dell, HP en eBay hebben zichzelf achter Samsung geschaard door middel van een oproep aan de Amerikaanse Federale Kamer van Beroep. Zij hebben als friends of the court de Kamer van Beroep gewaarschuwd voor de gevolgen van haar vonnis.

Er zijn genoeg geschillen geweest tussen Apple en Samsung waar Apple het onderspit moest delven. Maar in deze rechtszaak is bepaald dat Samsung $1 miljard schadevergoeding moet betalen aan Apple wegens inbreuk op Apples modelrechten. Dit bedrag is uiteindelijk verlaagd naar $548 miljoen. Modelrecht beschermt de uiterlijke vormgeving van een product (zoals de iPhone). De nieuwe vrienden van Samsung vinden niet alleen het bedrag onredelijk, maar vooral de redenering achter het bedrag. Samsung heeft inbreuk gemaakt op zes modelrechten die rusten op de iPhone. Dit zijn relatief kleine onderdelen van de iPhone, zoals de vorm en kleur van icoontjes en de ronde hoeken van de telefoon. De rechter heeft de schade berekend aan de hand van modelrecht-inbreuk op de iPhone in zijn totaliteit, niet op grond van de inbreuk op enkele, minder relevante, kenmerken van de iPhone. Samsung heeft de rechter verzocht om de beslissing te herzien, omdat zij vindt dat op deze manier de uiterlijke vormgeving via het modelrecht te zwaar beschermd wordt.

Modelinbreuk is modelinbreuk, maar wellicht is in deze zaak de rechter in zijn manier van schade berekenen uit de bocht gevlogen.

Apple heeft op haar beurt laten weten dat zij het onredelijk vindt dat Google zich mengt in de zaak. Voor Google staan er namelijk ook andere belangen op het spel dan de angst voor over-beschermde intellectueel eigendomsrechten. Google is namelijk de ontwikkelaar van het besturingssysteem van de Samsung telefoons, Android.

Het is nog te bezien of de rechter zich iets aantrekt van de groten der Sillicon Valley, we houden het in de gaten!

Heeft u vragen over de bescherming van de vormgeving van uw product? Neem vrijblijvend contact op met Hortis Legal.

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis