Hortis Legal

Onze diensten

iWatch versus Apple Watch


iWatch versus Apple Watch

17/7/2015 | Merkenrecht. Sinds vandaag is de Apple Watch te koop in Nederland. Onder tussen bevindt Apple zich weer in een geschil om een intellectueel eigendomsrecht. Ditmaal is Apple aangeklaagd door het kleine Ierse softwarebedrijf Probendi wegens het 'misbruiken' van Google Ads op de zoekterm iWatch.

Probendi heeft het merk iWatch in 2009 geregistreerd in de Europese Unie, waarschijnlijk een doorn in het oog van Apple. Apple is pas in 2013 begonnen met het deponeren van het merk iWatch in verschillende landen, toen was het merk iWatch al niet meer beschikbaar in de EU. Apple had het merk toch kunnen deponeren in de EU, met een risico op een oppositieprocedure, maar heeft dat achterwege gelaten. Apple maakt nu gebruik van het zoekwoord iWatch om in Google te adverteren. Probendi vindt dit uiteraard niet prettig, want dat kan de potentiële introductie van hun eigen smartwatch, de iWatch, in de weg staan. Nu heeft Probendi om het bovenstaande Apple aangeklaagd en eist zij een schadevergoeding.

Het is nog de vraag of Probendi hier goed aan doet. Eén van de vereisten voor het behoud van je merkrecht is dat het merk binnen vijf jaar na registratie 'normaal gebruikt' wordt. Je kan een merk niet zomaar claimen zonder het te gebruiken, dat kan leiden tot oneerlijke situaties. Probendi heeft het merk al sinds 2009 en er is nog steeds geen smartwatch of ander product onder hun merk naar buiten gekomen. Apple kan eventueel de zaak aanvechten door het merk nietig te laten verklaren wegens het niet normaal gebruik. Apple heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar 11 november 2015 komt de zaak voor de rechter. Wij zullen dan zien wat Apple voor Probendi in petto heeft!

Er staat veel op het spel, de waarde van het merk iWatch wordt geschat op 87 miljoen euro. In 2011 heeft Apple 60 miljoen dollar betaald in China voor het recht op de naam iPad, maar tot nu toe lijkt het alsof ze het geld niet overhebben voor de naam iWatch.

Heeft u vragen over merkinbreuk of het handhaven van uw merkrecht? Neem vrijblijvend contact op met Hortis Legal.

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis