Hortis Legal

Onze diensten

Delfts blauw, Hemelsblauw en ook Nivea blauw?


Delfts blauw, Hemelsblauw en ook Nivea blauw?

17/7/2015 | Merkenrecht. Een nieuw marktonderzoek is waarschijnlijk de laatste horde die Beiersdorf moet nemen op de weg naar de merkbescherming van de bekende kleur blauw. Deze kleur blauw wordt al sinds 1925 gebruikt voor de blikken Nivea crème.

In 2005 heeft Beiersdorf, eigenaresse van Nivea, in het Duitse merkenregister de specifieke kleur blauw gedeponeerd als kleurmerk voor lichaamsverzorgingsproducten. Concurrent Unilever vond het maar niets dat Beiersdorf het monopolie had op deze kleur blauw voor lichaamsverzorgingsproducten, want zij gebruikt ook deze kleur blauw in haar merk Dove. Unilever heeft daarom in 2013 het kleurmerk van Beiersdorf door de Duitse rechter nietig laten verklaren.

Beiersdorf laat het er niet bij zitten en wil nu alsnog haar gelijk halen voor de rechter. Zij beweert dat het gebruik van de twee kleuren blauw voor verwarring onder de consumenten zorgt. Volgens Beiersdorf denkt de gemiddelde consument bij deze specifieke kleur blauw aan Nivea en niet aan Dove. De Duitse rechtbank stelde dat als 75% van de consumenten de link legt tussen de kleur en het product, de kleur als merk mag worden geaccepteerd. Het Nivea-blauw wordt door 57,9% van de consumenten geassocieerd met het product van Nivea. In hoger beroep is door de rechter bepaald dat 50% van de consumenten voldoende moet zijn voor de merkinschrijving. Goed nieuws voor Beiersdorf, maar zij zijn er nog niet.. Volgens de rechter was het marktonderzoek niet helemaal juist uitgevoerd.

Beiersdorf moet het onderzoek opnieuw uitvoeren, maar dan in een gewijzigde vorm. Ten eerste werd tijdens het onderzoek de kleur blauw getoond in combinatie met wit, wat ook op de verpakking zo is. Omdat het gaat om de kleur blauw, moet alleen deze kleur getoond worden. Ten tweede werd gevraagd naar de associatie van de kleur met huidverzorgingsproducten, dit maakt het iets te makkelijk voor het testpanel volgens de rechter. De volgende keer moet een bredere product term worden voorgelegd voor aan testgroep.
De zaak is nu weer terug bij de rechtbank en zij moet haar definitieve oordeel geven over wie de kleur blauw mag gaan gebruiken voor crèmes en zeepjes. Blijft het toch een alleenrecht van Nivea? Of moet zij het gaan delen met concurrent Dove?

Heeft u vragen over uw merkdepot of andere intellectuele eigendomsrechten? Neem vrijblijvend contact op met Hortis Legal.

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis