Hortis Legal

Onze diensten

Spelen met een technische uitkomst?


Spelen met een technische uitkomst?

19/6/2015 | Merkenrecht. In 2010 is bepaald dat de vorm van een legosteentje van LEGO niet beschermd is door het merkenrecht. Het Gerecht van de EU heeft nu geoordeeld dat een vormmerk op het legopoppetje wel deugdelijk is.

Best Lock is een concurrent van Lego, zij gebruiken hetzelfde soort poppetjes. Lego heeft het legopoppetje beschermd als vormmerk en Best Lock wilde dat vormmerk nietig laten verklaren. Best Lock stelde dat de vorm van het legopoppetje wordt bepaald door de aard ervan, want het legopoppetje kan door zijn vorm vastgeklikt worden aan de legosteentjes. De vorm van het legopoppetje streeft naar een technische uitkomst. Eerder was al bepaald door de rechter dat op de legosteentjes inderdaad geen vormmerk mogelijk was, omdat inderdaad de vorm werd bepaald door de aard van het legosteentje.

Volgens de rechter zijn alleen de voetjes zijn zo gemaakt dat zij op een legoblokje kunnen blijven staan. Dat is maar een klein onderdeel van het hele figuur. De rechter vraagt zich ook af wat de technisch uitkomst is waar een speelgoed figuur naar streeft. Dat een kind ermee speelt kan niet aangemerkt worden als een technische uitkomst. Best Lock heeft die vraag niet beantwoord en de rechter besluit dat het legopoppetje wel geldig is als vormmerk.

Heeft u vragen over merkbescherming of andere intellectuele eigendomsrechten? Neem vrijblijvend contact op met Hortis Legal.

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis