Hortis Legal

Onze diensten

Geen octrooi op mijn bord


Geen octrooi op mijn bord

12/6/2015 | Octrooirecht. De samenloop van octrooirecht en kwekersrecht is erg actueel door het internationale handelsverdrag TTIP, de roddels over de fusie tussen Monsanto en Syngenta en discussies over genetisch gemanipuleerd eten.

Op 10 juni 2015 heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over octrooien in de voedselindustrie. Het Europees Octrooibureau heeft onlangs bepaald dat het mogelijk is octrooirecht te verkrijgen op planteneigenschappen die via kruisen en selecteren in nieuwe plantenrassen voorkomen. Het komt weinig voor, maar alle fracties in de Tweede Kamer waren het eens: de octrooiwetgeving met betrekking tot dit punt moet worden aangepast. Het veredelingsproces zelf wordt niet beschermd door het octrooirecht, alleen het eindproduct. Men is bang voor monopolisering van voedselproducten en beperking van de biodiversiteit. Veel kwekers vinden dat de bescherming van planten geregeld moet worden via het kwekersrecht, zodat er toegang is tot biologisch materiaal om rassen verder te kunnen ontwikkelen. Daar tegenover staan de (grote) ondernemingen binnen de biotechnologische industrie die stellen dat het monopoliseren van groenterassen niet zal gebeuren. Dit wordt al tegengegaan door bijvoorbeeld het International Licensing Platform, waar bedrijven elkaar toegang geven tot hun octrooien in ruil voor een vergoeding.

Staatssecretaris Dijksma ziet een volledige kwekersvrijstelling als een ideaal model, maar dat is zeer moeilijk te bereiken met de huidige (internationale) wetgeving en verdragen. Ook moet er rekening worden gehouden met octrooien in andere industrieën, die moeten blijven functioneren zoals nu. De zorgen die zijn ontstaan door de samenloop van het kwekersrecht en het octrooirecht zullen op Europees niveau worden besproken. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn erg belangrijk voor kwekers en bedrijven uit de bio-industrie. Wij houden het in de gaten!

Heeft u vragen over uw beschermingsopties binnen het octrooi- of kwekersrecht? Hortis Legal helpt u graag met de beste beschermingsstrategie.

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis