Hortis Legal

Onze diensten

Een hete aardappel


Een hete aardappel

12/6/2015 | Kwekersrecht. De rechter heeft besloten dat gedaagde Westhoeve extra tijd krijgt om te bewijzen dat zij pootaardappelen in plaats van consumptieaardappelen heeft verkocht.

Volgens de organisatie van kwekersrechthebbende, Breeders Trust, heeft Westhoeve inbreuk gemaakt op het kwekersrecht van Meijer op het aardappelras Melody. Westhoeve zou zonder toestemming van Meijer pootaardappelen van het ras Melody hebben verkocht aan telers. In de Gemeenschapskwekersrechtverordening (GKV) staat beschreven in welke gevallen er inbreuk wordt gemaakt op iemand zijn kwekersrecht. Als Westhoeve zonder mededeling aan Meijer consumptieaardappelen zou leveren aan de telers, is dit geen inbreuk. Dit ligt anders indien Westhoeve pootaardappelen heeft verkocht aan de telers, dan is wel toestemming van de kwekersrechthouder nodig. Of het consumptie- of pootaardappelen zijn, moet blijken uit de bestemming. Zijn ze bedoeld om direct op te eten? Dan zijn het consumptieaardappelen. Aardappelen kunnen namelijk altijd gepoot worden, alleen zijn aardappelen met het doel gepoot te worden wat kleiner bijvoorbeeld.

Westhoeve stelt dat zij consumptieaardappelen heeft verkocht, geen pootaardappelen. Breeders Trust beweert het tegenovergestelde. Een typische welles/nietes-discussie. Om te kunnen bepalen of er inbreuk is gepleegd moet de rechter dus weten of er consumptieaardappelen of pootaardappelen zijn geleverd door Westhoeve. Wie heeft er gelijk? Dit is erg lastig om te bewijzen. Tijdens deze zitting is er nog niet genoeg bewijs geleverd, dus krijgt Westhoeve een tweede kans in een volgende zitting om haar stelling te onderbouwen. Wordt vervolgd!

Heeft u vragen over kwekersrecht of andere intellectuele eigendomsrechten? Neem vrijblijvend contact op met Hortis Legal.

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis