Hortis Legal

Onze diensten

Je Instagram-selfie in het museum!


Je Instagram-selfie in het museum!

8/6/2015 | Auteursrecht. De kunstenaar Richard Prince is in opspraak geraakt omdat hij, zonder toestemming, foto's van Instagram heeft gebruikt als kunstproject. Richard Prince heeft verschillende foto's van Instagram gekopieerd via een screenshot. Deze screenshots zijn iets aangepast, waarna ze zijn tentoongesteld tijdens de New York Frieze tentoonstelling. De kunstenaar verdiende met de verkoop van de kunstwerken honderdduizenden dollars, maar wat kregen de eigenlijke makers van de foto's? Niets.

Het is niet de eerste keer dat Richard Prince bekritiseerd wordt door het gebruik van andermans werk. In 2009 kreeg hij het aan de stok met fotograaf Patrick Cariou. Prince had Cariou's foto's ongevraagd verwerkt in een aantal kunstwerken. Cariou betichtte Prince van auteursrechtinbreuk. In april 2013 oordeelde een Amerikaanse rechter dat er sprake was van fair use. De foto's waren door Prince zodanig bewerkt dat deze gezien konden worden als een nieuw en eigen werk van Prince. Het gebruik van de foto's kon als redelijk worden beschouwd omdat ze niet klakkeloos waren gekopieerd. Prince heeft toen geen auteursrechtinbreuk gepleegd.

Het is nog niet bekend of de makers van de Instagramfoto's Prince zullen aanklagen wegens auteursrechtinbreuk, enkele 'Instagrammers' zien het als een eer dat hun foto's zijn gebruikt.

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis