Hortis Legal

Onze diensten

MEXICO en INDIA sluiten zich aan bij het Internationaal Registratiesysteem voor merken

MEXICO  en INDIA sluiten zich aan bij het Internationaal Registratiesysteem voor merken26/4/2013 | Met ingang van 19 februari 2013 is Mexico aangesloten bij het Protocol van Madrid, het internationale verdrag voor merkregistratie. Met ingang van 8 juli 2013 zal ook India zich aansluiten bij het Protocol. Dit betekent dat zowel Mexico als India kunnen worden aangewezen bij een aanvraag tot Internationale Registratie. Indien sprake is van een al bestaande Internationale Registratie, dan kunnen Mexico en India alsnog worden aangewezen door middel van het indienen van een zogenaamde 'territoriale uitbreiding'.

Wat is een Internationale merkregistratie?
Over het algemeen geldt dat een merk pas is beschermd nadat het in een specifiek land is geregistreerd. Het internationaal registratiesysteem biedt u de mogelijkheid door middel van één aanvraag bescherming te verkrijgen in landen die lid zijn van de Overeenkomst of het Protocol van Madrid. Dankzij deze twee internationale verdragen kunt u op een tamelijk eenvoudige en voordelige manier merkbescherming krijgen in een groot aantal landen. Een Internationaal merk moet in feite worden beschouwd als een bundel nationale merken die in één keer wordt verkregen, tegen een lager tarief dan wanneer u bij elk van de betreffende bureaus afzonderlijk een merk deponeert.

Er zijn momenteel ruim 89 landen binnen en buiten Europa bij deze verdragen aangesloten. U kunt kiezen voor bescherming in alle aangesloten landen of een aantal daarvan (ook EU). Voordat een aanvraag tot Internationale merkregistratie kan worden ingediend, dient u in bezit te zijn van een basisregistratie of basisdepot in het land van oorsprong (via de nationale merkenautoriteit). De aanvraag wordt ingediend bij de Internationale registratie autoriteit, deze autoriteit stuurt de aanvraag door naar de nationale merkenautoriteiten van de gekozen landen waarna uw aanvraag wordt behandeld als een nationale aanvraag en dus de normale nationale registratieprocedure zal doorlopen. Een nadeel van het Internationaal Registratiesysteem is dat de Internationale registratie gedurende vijf jaar afhankelijk is van de basisinschrijving. Als de geldigheid van die basisinschrijving komt te vervallen, kan de Internationale registratie echter in de meeste gevallen worden omgezet in nationale depots voor de betreffende landen. Een belangrijk voordeel van het Internationaal systeem is dat het tijd -en kostenefficiënt is. Daarnaast kan een Internationale registratie te alle tijde worden uitgebreid door toevoeging van meer landen. Voor het toevoegen van aanvullende landen geldt er een goedkoper basistarief dan de eerste aanvraag.

Recente ontwikkelingen
In 2012 zijn de volgende landen toegetreden tot het Protocol van Madrid: de Filippijnen, Colombia en Nieuw-Zeeland. En nu dus ook Mexico en India. Daarmee zijn er inmiddels in totaal maar liefst 89 landen plus de Europese Unie aangesloten bij het Systeem van Madrid.

Heeft u vragen over Internationale merkregistratie, de landen die zijn aangesloten bij het Internationaal registratiesysteem of wenst u meer informatie omtrent de beschermingsmogelijkheden van uw merk in bijvoorbeeld India of Mexico? Neem dan gerust eens contact met ons op.
Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis