Hortis Legal

Onze diensten

Auteursrecht: Geen auteursrecht meer op telefoonboek

Auteursrecht: Geen auteursrecht meer op telefoonboek14/2/2013 | DEN HAAG - Het auteursrecht op telefoongidsen, catalogi, dienstregelingen, theaterprogramma's en gebruiksaanwijzingen gaat vervallen. Staatssecretaris Fred Teeven wil ervan af in het kader van een modernisering van het auteursrecht.

Teeven wil dat de Auteurswet straks alleen nog geschriften beschermt waaraan een 'creatieve prestatie' van de maker ten grondslag ligt. Het kabinet wil met de modernisering juist ruimte bieden voor creativiteit en innovatie. Voor telefoongidsen en dergelijke blijft wel het mededingingsrecht gelden.

Of het wetsvoorstel goed nieuws is voor De Telegraaf, dat al jarenlang een wekelijkse tv-gids wil uitgeven, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van Teeven wil niet ingaan op de wensen van De Telegraaf, maar stelt wel dat "programmagegevens van de omroepen ook onder de nieuwe regeling kunnen vallen".

Die bepaalt dat het auteursrecht beperkt wordt tot geschriften waaraan creativiteit ten grondslag ligt. Het hangt er ook vanaf hoe de gegevens "gerangschikt zijn", aldus de woordvoerder. Het wetsvoorstel slaat op de fase na publicatie van gegevens.

Het wetsvoorstel van Teeven is nu openbaar gemaakt en belanghebbenden zoals uitgeverijen en omroepen hebben de mogelijkheid om er op te reageren. Teeven kan dat gebruiken om zijn voorstel eventueel aan te passen.

Bron: De Telegraaf, binnelands nieuws van maandag 11 februari 2013
Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis