Inhaken op de troonafstand en kroning: wat mag wel, wat mag niet?
30/1/2013 | Vandaag heeft Beatrix bekend gemaakt dat ze afstand doet van de troon. Inhaakalarm! Maar wat is eigenlijk geoorloofd als het thema van je inhaker het Koninklijk Huis is? Advocaat Jens van den Brink van Kennedy van der Laan, gespecialiseerd in mediarecht, geeft advies.
Volgens de RVD mag je in een inhaker op het Koninklijk Huis alleen maar feliciteren of geluk wensen, de meest saaie inhaaktechniek die er is. Je mag vooral niet een link leggen tussen het merk en het Koninklijk Huis. Klopt dat?"Dat klopt niet. Wat de RVD wel vaker doet, is het oprekken van rechtspraak in het voordeel van de mensen die zij moet beschermen, in dit geval het Koninklijk Huis. Wat wel klopt, is dat je een bekende persoon niet iets mag laten aanprijzen zonder zijn toestemming. Als BN'er, en zeker als lid van het Koninklijk Huis, heb je een zogenaamde 'verzilverbare populariteit'. Bedrijven willen daar graag gebruik van maken.
Het belangrijkste hierbij is dat het publiek niet het idee moet krijgen dat de persoon in kwestie eraan mee heeft gewerkt. Dat betekent alleen niet dat er een algemene regel bestaat die het leggen van een link tussen een merk en de koninklijke familie verbiedt. Dat geldt zeker bij een gebeurtenis als de troonsafstand en de kroning. Het hangt af van de omstandigheden."
Wanneer lijkt het alsof de betrokken persoon wel meewerkt en wanneer niet?"Toen de naturalisatiekwestie speelde tussen Kalou en Verdonk, maakte Centraal Beheer een spotje met Kalou, die werd genaturaliseerd tot Duitser. Kalou wilde in eerste instantie meewerken met de spot, voor een vergoeding uiteraard, maar Feyenoord-sponsor Fortis gaf geen toestemming. Centraal Beheer liet Kalou toch - door middel van archiefbeelden - in de commercial figureren. Kalou maakte bezwaar tegen de commercial en won. Het leek alsof hij mee had gewerkt aan de commercial. Dat was een redelijk klip en klare zaak."
Een voorbeeld van een campagne waarbij het overduidelijk is dat de bewuste persoon niet heeft meegewerkt, is de poster die Expornstar maakte met daarop oud-premier Balkenende, die een naakte vrouw vasthield. Hier oordeelde de rechter dat de poster in strijd was met de goede zeden. De organisator moest Balkenende onherkenbaar maken op alle posters. Als dit niet gebeurde, wachtte er een boete van 50.000 euro. Ook een nogal onschuldige poster voor de Kijkshop - "Zonder verkoper shopt J-Peetje goedkoper" - mocht van de rechter niet."
"Van den Brink vindt deze uitspraken van de rechters overdreven streng: "Ik hoop niet dat deze lijn wordt doorgetrokken. Iedereen snapt dat Balkenende niet heeft meegewerkt aan deze poster en dat hij niet de Expornstar feesten aanprijst. Datzelfde geldt voor de Kijkshop-poster. Een premier moet tegen een stootje kunnen."
En de Prinsjesdaginhaker van Kruidvat met Beatrix op de troon? Waarom heeft de RVD hier niet tegen opgetreden?"Ik weet natuurlijk niet waarom de RVD daar geen actie tegen heeft ondernomen. Deze advertentie is nu precies zo'n voorbeeld van een inhaker die netjes is en waarvan volstrekt duidelijk is dat de koningin daar niet aan heeft meegewerkt, en die volgens mij ook eenmalig was. Een geintje, en dat moet kunnen."
Bron: Versereclame.nl

Vorige