Hortis Legal

Onze diensten

Europees Octrooi

Europees Octrooi29/1/2013 | EU-parlement akkoord met Europees octooi
Na tientallen jaren gesoebat krijgt de Europese Unie een gemeenschappelijk octrooi. Het Europees Parlement ging akkoord met het EU-octrooi. Dat levert uitvinders en het bedrijfsleven forse besparingen van duizenden euro's op.

De Europese leiders besloten eind juni tot invoering van het octrooi. Maar het EP uitte daarna onder meer kritiek op de afspraken over het patentgerecht dat geschillen over octrooien gaat beslechten.

Aan het EU-octrooi doen alleen Italië en Spanje niet mee. Zij hebben onvrede met het feit dat uitsluitend Engels, Frans en Duits de officiële talen van de nieuwe octrooien worden. Zij stapten naar het Europees Hof van Justitie, dat over enkele maanden uitspraak doet.

Doorbraak voor MKB
Europarlementariër Toine Manders (VVD), die jaren pleitte voor het Europees octrooi, noemt de invoering een doorbraak. "Vooral voor het midden- en kleinbedrijf wordt het makkelijker om één octrooi aan te vragen. Daarnaast biedt dit octrooi veel meer rechtszekerheid, omdat het overal in de EU dezelfde werking heeft. Daardoor kunnen de kosten tot 80 procent omlaag en het geeft bedrijven meer mogelijkheden om verder te innoveren. Voor Nederland, en vooral innovatieve regio's als Brabant, biedt dit octrooi veel extra kansen'', aldus Manders in een verklaring.

(bron: Engineersonline.nl)
Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis