Hortis Legal

Onze diensten

Beademingsapparatuur: niet voor het eerst dringend nodig

Beademingsapparatuur: niet voor het eerst dringend nodig20/5/2020 | Tijden van crisis blijken een katalysator voor creativiteit en uitvindingen, zowel ten goede als ten kwade. In de periode rond de Tweede Wereldoorlog is de wereldbevolking behoorlijk uitgedund door uitvindingen zoals ballistische projectielen, fragmentatiebommen en de atoombom. Tegelijkertijd werden ook levens gespaard door de ontdekking van penicilline, die de door de oorlog veroorzaakte bevolkingsafname compenseerde. Diverse uitvindingen hebben de wereld niet alleen ingrijpend veranderd, maar zijn ook vandaag de dag nog ontzettend actueel.

Artsen die polio behandelden ontdekten dat het virus spieren in de borst verlamt waardoor patiënten niet konden ademhalen en velen kwamen te overlijden. Men ging dus op zoek naar een manier om de ademhaling gaande te houden en in 1927 werd door P. Drinker en L.A. Shaw de ademhalingstank uitgevonden. Deze 'ijzeren long' werd voor het eerst geïnstalleerd in het Bellevue Hospital te New York en redde in de jaren veertig en vijftig duizenden levens tijdens de polio-epidemieën. Pas met de komst van het poliovaccin in 2004 werd een grote daling van patiënten zichtbaar.

Anno 2020, bijna een eeuw na de uitvinding van de 'ijzeren long', blijkt hetzelfde New York het epicentrum van het coronavirus en is beademingsapparatuur daar en wereldwijd hard nodig. Een vaccin tegen corona is er nog niet en hopelijk laat dat niet, zoals in het geval van het poliovaccin, decennialang op zich wachten. Terwijl dit een enorme druk legt op de ontwikkeling van een coronavaccin, zien we dat de wereld in sneltreinvaart verandert door technologieën die de grenzen tussen de fysieke, digitale en biologische wereld doen vervagen.

In een groot deel van de wereld zijn tal van zaken 'het nieuwe normaal' geworden. Denk aan thuiswerken, online boodschappen doen, videobellen, het gebruikmaken van slimme apparaten, van de Internet of Things (IoT), cloud computing en apps met toegang tot medische gegevens die coronabesmettingen willen traceren. Wellicht huiveringwekkend, maar het vinden van een weg in deze omstandigheden is onvermijdelijk. In die zin is iedereen, wereldwijd en in elke sector, nu een uitvinder. Of het nu gaat om oplossingen voor huis-tuin-en-keuken problemen of een wereldwijde crisis: intellectueel eigendom zal ons leven en de wereld blijven veranderen.

Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis