Hortis Legal

Onze diensten

Over smaak valt (niet) te twisten


Over smaak valt (niet) te twisten

9/3/2020 | Een goed idee is vaak een kwestie van smaak, net als het begrip succes meestal relatief is. Over smaak valt nou eenmaal te twisten. Aanprijzende kwalificaties betekenen juridisch ook niet dat iets automatisch beschermingswaardig is. Wil een idee beschermingswaardig zijn onder het intellectuele eigendomsrecht, dan zal het moeten voldoen aan objectieve normen. Een van deze normen is nieuwheid, zoals we die kennen in het octrooi-, modellen- en kwekersrecht.

Michael Jackson staat bijvoorbeeld bekend als de 'King of Pop' en een van de meest succesvolle artiesten van de 20e eeuw. Een van zijn onderscheidende dansbewegingen is de zogenoemde 'moonwalk' die hij op 25 maart 1983 voor het eerst tijdens een optreden van 'Billie Jean' toonde. Toch is de 'moonwalk' niet iets dat beschermingswaardig is, iedereen mag die uitvoeren, ook professionele artiesten. Daarnaast is het niet nieuw, voor 1983 werd het al uitgevoerd door soulartiest James Brown.

Dat geldt echter niet voor de dansbeweging waarbij Michael Jackson de zwaartekrachtwetten tart door met beide voeten naast elkaar naar voren te leunen voorbij het natuurlijke zwaartepunt. De meeste van ons zullen deze beweging weleens hebben geprobeerd na te bootsen, ongetwijfeld zonder succes en hopelijk zonder letsel. De techniek die deze illusie mogelijk maakt is voorwerp geweest van een in 1992 aangevraagd octrooi dat met recht nieuw en inventief genoemd kon worden.

Uit het octrooischrift wordt duidelijk dat er gebruik wordt gemaakt van een speciaal ontworpen schoen met een hielsleuf die zich eenvoudig laat koppelen met een op een platformoppervlak bevindende trekhaak. Voor echte liefhebbers treft u hier de publicatie. Michael Jackson is uitzonderlijk te noemen omdat er weinig tot geen andere artiesten zijn die zich eigenaar van een 'gepatenteerde' dansbeweging kunnen noemen. Ten gevolge van het patent kon hij andere artiesten verbieden van deze werkwijze gebruik te maken en was zijn exclusiviteit gewaarborgd: daarover valt niet te twisten.
Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis