Hortis Legal

Onze diensten

Eierdopje mag van Apple geen eiPott heten


Eierdopje mag van Apple geen eiPott heten

28/8/2012 | Rotterdam, 24 aug. Een Duitse verkoper van designartikelen moet na een klacht van het Amerikaanse computerbedrijf Apple de naam van een eierdopje veranderen. Het eierdopje met de naam eiPott zou verward kunnen worden met de iPod, de populaire muziekspeler van Apple.

Het Duitse bedrijf, Koziol uit de Duitse deelstaat Hessen, noemt het geschil met Apple ''ongelofelijk, maar waar". Volgens Apple brengt het eierdopje ernstige schade toe aan hun merknaam. De rechter oordeelde dat het eierdopje van Koziol een ''grappig idee" is maar dat het merkenrecht van Apple zwaarder weegt dan de kunstzinnige uitingen van het designbedrijf.

De eiPott wordt al sinds begin 2009 verkocht door Koziol. Eerdere pogingen van Apple om de productie en de verkoop van de eiPott tegen te houden faalden. Nu de rechter het gebruik van de naam heeft verboden overweegt Koziol om het eierdopje te herdopen als Pott. Overigens wordt het eierdopje op de website van Koziol nog altijd onder de gewraakte naam aangeboden .

De bezwaren van Apple tegen het product lijken niet helemaal ongegrond. De gelijkenis van de naam is zo sterk dat wanneer in Google wordt gezocht op 'eipott' de zoekmachine denkt dat het een typefout betreft en de vraagt voorlegt: 'bedoelde u iPod'.

Ook het ontwerp van het dopje lijkt op dat van de iPod. Op de plaats van de kenmerkende ronddraaiende bedieningsknop van de iPod is ruimte voor het ei en op het beeldscherm kan zout of peper worden gestrooid. Wel is de eiPott met een prijs van 7,50 euro een stuk goedkoper dan de muziekspeler van Apple.

Bron: NRC/economie
Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis