Hortis Legal

Onze diensten

Merken en modellen: nieuwe landen voegen zich bij Internationaal Registratiesysteem

Merken en modellen: nieuwe landen voegen zich bij Internationaal Registratiesysteem8/11/2019 | Goed nieuws voor merk- en modelhouders die wereldwijd bescherming van hun merk of model willen: er zijn weer nieuwe landen toegetreden tot het Internationaal Registratiesysteem (WIPO).

Voor merken kan je via het Madrid Systeem sinds dit jaar je merkbescherming al uitbreiden naar Canada en Brazilië. Eind 2019 zal ook Maleisië zich aan de lijst toevoegen. Het Madrid systeem telt dan 122 landen, waaronder ook grote economieën als China, Verenigde Staten, Japan, India. Naast de EU zijn ook de meeste EU-landen 'los' te beschermen, zo kun je bijvoorbeeld uitsluitend voor de UK bescherming krijgen (met het oog op de 'Brexit' extra interessant). Voor modellen kan via het Haags Systeem sinds dit jaar al modelbescherming worden gezocht voor Canada, Belize en San Marino en binnenkort zullen ook Israël, Samoa en Vietnam zich aansluiten. Dit systeem telt dan 73 lidstaten, waaronder EU, Verenigde Staten en Japan.

Beide systemen maken het mogelijk om relatief eenvoudig en goedkoop met één aanvraag in meerdere landen bescherming aan te vragen als de houder een vestiging, woonplaats of nationaliteit van één van de lidstaten heeft. Ook een wijziging of vernieuwing kan met een Internationale registratie makkelijker worden uitgevoerd. Er zijn wel verschillen tussen de beide systemen. Voor merkuitbreiding is namelijk altijd een 'basisregistratie' vereist, voor modellen niet. Daarnaast biedt het Madrid-systeem de mogelijkheid om aan een bestaande internationale merkregistratie nieuwe landen toe te voegen middels een territoriale uitbreiding. Dat kan in principe op elk gewenst moment. Het Haags-systeem kent die toevoeging van landen niet, maar gelukkig kunnen er wel meerdere Internationale modelregistraties voor verschillende landen naast elkaar bestaan.

Interesse om je merk of model ook in andere landen tot een succes te maken?
Wij informeren je graag verder over er alle ins en outs van het Internationaal Registratiesysteem en adviseren over de beste beschermingsstrategie.
Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis