Hortis Legal

Onze diensten

Ik wil kwekersrecht over de hele wereld, kan dat?

7/6/2019 | Een mooie gedachte; kwekersrechtelijke bescherming over de gehele wereld. Het zou fijn zijn als dat met één druk op de knop te regelen zou zijn. Helaas, dit is niet zo. Sterker nog, er zijn landen waar het kwekersrecht niet eens een mogelijkheid is. Gelukkig is er ook goed nieuws, namelijk UPOV.

UPOV is een internationale organisatie, opgericht in 1961. Destijds werd tijdens een conferentie het UPOV verdrag ondertekend door diverse landen. Het doel was om een effectief systeem voor bescherming van nieuwe rassen mogelijk te maken. Dit zou de ontwikkeling van nieuwe rassen stimuleren, wat goed zou zijn voor de samenleving. Een ontwikkelaar zou een bepaald aantal jaar het alleenrecht krijgen op het nieuw ontwikkelde ras, maar daarna zou het ras 'vrij' komen en voor iedereen vrij te gebruiken zijn.

Kort gezegd zijn er in de tussentijd verschillende wijzigingen geweest van het verdrag. Upgrades, om het maar even zo te noemen. Sommige landen zijn nog 'lid' van een oudere versie, maar verreweg de meeste landen hebben zich aangesloten bij de meest recente versie (91'). Hoe dan ook, zijn er 74 landen lid van UPOV. In deze 74 Verdragsstaten bestaat er dus een mogelijkheid om kwekersrecht aan te vragen. Het UPOV Verdrag stelt bepaalde minimum eisen aan de nationale van de kwekersrechtwetgeving van de verdragsstaten. Landen hebben derhalve de mogelijkheid om zelf ook (aanvullende) bepalingen in hun eigen wetgeving op te nemen. Ik kan om die reden niet zeggen dat elk gewas in al deze landen kan worden aangevraagd. Maar ik kan wel veilig zeggen dat de meeste rassen in de meeste UPOV leden kan worden beschermd. Super goed nieuws dus! Maar, welke landen zijn dit dan? En hoe kan dit worden opgezocht? Via de link https://www.upov.int/export/sites/upov/members/en/pdf/pub423.pdf kan worden gezien welke landen bij UPOV zijn aangesloten. Ook kan gezien bij welke versie de landen precies zijn aangesloten. Dit is belangrijk om te weten, want zo kan worden opgezocht wat de versies precies inhouden en hoe elk land zich hier aan houdt. Zo geeft het ene land 20 jaar bescherming, terwijl het andere land 25 jaar geeft.

In al deze 74 landen moet dus apart kwekersrecht aangevraagd worden. In de EU kun je wél met een druk op de knop in meerdere landen bescherming aanvragen, namelijk alle EU-lidstaten. Ook Afrika is met zo'n type bescherming bezig, maar die is er helaas nog niet. De bedoeling is dat er daar in de nabije toekomst bescherming mogelijk is in 19 landen tegelijk.

Omdat bescherming in alle 74 landen een dure investering zou zijn, raden wij aan om vooral te bescherming waar nodig. Denk aan: exportlanden, maar ook aan productielanden. Better safe than sorry. Vergeet ook niet dat u in bepaalde landen heel goed royalty verdiensten kunt hebben, alhoewel u dan zelf geen plantmateriaal in zo'n land verhandelt. U geeft dan licentiecontracten uit aan lokale partijen waarbij u deze partijen de mogelijkheden geeft om zelf plantmateriaal van uw kwekersrechtelijk beschermde ras te vermeerderen en/of te telen.
Vorige


Contact / Route


Maak kennis met Hortis Legal


Over Hortis Certificaten Hortis