Nieuw Benelux merkenrecht per 1 maart 2019
26/3/2019 | Vanaf 1 maart 2019 zijn de wettelijke regels voor Benelux merken en modellen aangepast.
Dit komt door de implementatie van de nieuwe Europese Merkenrichtlijn in het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom.
Wat betekenen deze wijzigingen voor u als merkhouder (of toekomstig merkhouder)?
Hieronder een korte opsomming van een aantal belangrijke wijzigingen:
- Het is voortaan geen vereiste meer om merken in een grafische vorm aan te vragen. Dat betekent dat er voortaan ook 'bijzondere' merken kunnen worden aangevraagd zoals een klankmerk of multimediamerken (met beeld en geluid).
- De rechten van de merkhouder worden versterkt. Het is voortaan makkelijker voor merkhouders om op te treden tegen het gebruik van hun merk als handelsnaam door derden. Ook wordt het makkelijker om op te treden tegen gebruik van een merk in vergelijkende reclames én tegen voorbereidende handelingen bij dreigende inbreuk. Tot slot kunnen merkhouders nu ook optreden tegen namaakgoederen die zich in transit bevinden.
- De uitsluitingsgronden voor oppositie- en doorhalingsprocedures worden uitgebreid.
- Er wordt een regeling voor inschrijving van certificeringsmerken ingevoerd. Dit bestond nog niet in de Benelux. Certificeringsmerken (keurmerken) vielen tot 1 maart 2019 onder collectieve merken (verenigingsmerken). Heeft u dus een keurmerk dat u wil laten beschermen in de Benelux als certificeringsmerk, dan kan dat.
Wij adviseren u graag verder over de doorgevoerde wijzigingen en wat dat voor u zou kunnen betekenen. Voor meer informatie kunt u uiteraard contact opnemen met uw adviseur bij Hortis Legal.

Vorige